Историята на Victoria’s Secret започва през далечната 1977г. Компанията е основана от Рой и съпругата му Гай Реймънд, американец, който не може да намери бельо, достойно за дамата на сърцето си!

Вдъхновен от неприятното и трудно преживяване от купуването на бельо за жена си, Реймънд създава бранда с ясната идея, че неговата таргет група ще бъдат мъжете и тяхното преживяване в купуването на дамско бельо. Пред американското списание Newsweek Рой Реймънд, заявява: „Когато се опитах да купя бельо за жена си, бях изправен пред стелажи от хавлиени дрехи и грозни найлонови нощници с флорални щампи и винаги имах чувството, че продавачките в универсалния магазин се държат към мен като нежелан гост!” Следващите осем години той прекарва в изучаване на пазара на бельо и как той може да подобри продукта и да улесни и подобри максимално неловката покупка на предлаганите от него модели бельо. 

Името Victoria's Secret

Рой Реймънд кръщава бранда на кралица Виктория и викторианската епоха през която „тайната“ е скрита под дрехите.

Victoria's secret History lingerie

През 1977 г. Реймънд взема пари на заем, за да създаде Victoria’s Secret. Компанията е кръстена на кралица Виктория и викторианската епоха когато „тайната“ е скрита под дрехите.
През първата си година Victoria’s Secret печели 500 000 долара. Благодарение на тези приходи следващите няколко години, компанията се разширява и открива още четири нови магазина и започва обработка на поръчки по пощата.
Марката е истинска победа за младия бизнесмен. Само за няколко години Victoria’s Secret се превръща в един от най-популярните производители на дрехи в Америка. През 1982г. Victoria’s Secret нараства до пет магазина, каталог от 40 страници и годишна печалба от 6 милиона долара.

През 1982г. Реймънд продава компанията на Лесли Уекснър за 1 милион долара. Той преработва модела на продажбите на Victoria’s Secret, за да се съсредоточи повече върху жените клиенти. Бельото започва да се произвежда в нови цветове, модели и стилове, обещаващи сексуалност, опаковани по вкус, бляскав начин и снобската привлекателност на европейския лукс. Магазините са преработени, за да напомнят Англия от 19-ти век.

През 1986г. Victoria’s Secret е единствената национална верига в Америка, посветена на бельото. През същата година, компанията бързо се разширява до 100 магазина. Превръщайки се в един от най-бързо развиващи се бизнеси за поръчки по пощата. Продажбите и печалбите от каталога продължават да се увеличават поради добавянето на облекло, бански костюми, обувки и по-широк тираж на каталога. Следващите години Victoria’s Secret започва да изпитва проблеми с качеството на своя продукт и това води до решението да пуснат собствена линия аромати през 1991 г. и така навлизат на пазара за козметика.

Victoria's Secret vintage shop

Конкуренцията обаче не остава по назад и след 1991г. на пазара се появява първият им сериозен съперник, който застрашава успеха на компанията. Това води до решението, че трябва да се започне със създаването на театрални представления на нови модели, които се превръщат в истинско феерично шоу. Имената на топмоделите – “ангели” на Victoria’s Secret са известни по целия свят. Първото модно ревю на Victoria’s Secret е проведено през 1995г. в Ню Йорк.

До 2000г. компанията се е ръководела и е предлагала това, което европейската жена би избрала да носи и нейната чувствителност. След това, ръководството на компанията се сменя и за да обърне продажбите на каталози, които изостават от другите подразделения, марката започва да преследва имидж, който е много по-явно секси. Променя се и целия изглед на магазините, отдалечавайки се от еволюцията на Англия от 1800г.

До 2006г. Victoria’s Secret притежават 1000 магазина в Америка. Тогава Victoria’s Secret се разделя на три отдела: Victoria’s Secret Lingerie, Victoria’s Secret Beauty и Pink, всеки с отделен главен изпълнителен директор. Директните продажби започват да спадат. Компанията прекратява използването на печатния каталог и отпадат някои категории дрехи и бански костюми. Victoria’s Secret обявява затварянето на 53 магазина в САЩ през 2019 г., както и рестартирането на линията си бански костюми. Спира се провеждането на ежегодните ревюта, което показва промяна в маркетинговата стратегия.

През февруари 2020г. компанията обявява продажбата си на частна инвестиционна компания Sycamore Partners за 525 милиона долара. Но в крайна сметка сделката пропада поради появилата се Covid пандемия.

Categories: Story